Belasting beleggingspand

Publicatie: 5 januari 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

Je hebt een beleggingspand en je wilt weten met welke belasting je rekening moet houden. Om een keuze te kunnen maken in welke box je het beleggingspand wilt aanhouden zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. In dit artikel zal uitgelegd worden welke box belastingtechnisch het voordeligst is. Een beleggingspand wordt meestal aangeschaft om rendement over het vermogen te behalen. In de meeste gevallen is het logisch om het pand in box 3 te willen aanhouden, omdat er dan over het algemeen minder belasting betaalt wordt.

Wanneer wordt mijn beleggingspand in box 3 belast?

Per definitie valt een beleggingspand altijd in box 3, aangezien deze box sparen en beleggen belast. Box 3 wordt gebruikt om het vermogen te belasten. De financiering voor een beleggingspand valt ook in box 3. Je betaalt uiteindelijk belasting over de waarde van de woning minus de hypotheek die daarop rust. Er wordt gerekend met een fictief rendement. Dat rendement ligt in 2021 tussen de 0,03% en de 5,69%. Deze percentages worden echter jaarlijks aangepast. Ze zijn gebaseerd op het gemiddeld landelijk rendement. Over het fictieve rendement betaalt u vervolgens 31% belasting in 2021.

Wanneer wordt mijn beleggingspand in box 1 belast?

De woning valt in box 3 als je er passief mee bezig bent. Als dat niet het geval is dan valt de woning automatisch in box 1. Dat wil zeggen dat als je tijd en moeite in je beleggingspand steekt, je actief bezig bent. Dan is er sprake van ‘meer dan redelijkerwijs te verwachten van vermogensbeheer’. Dit is het geval als je zelf actief huurders zoekt, zelf het pand verbouwd, zelf de administratie doet etc. In box 1 worden werk en woning belast. Mocht het beleggingspand in deze box vallen, dan betaal je belasting in de zin van ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. De belasting moet betaalt worden over het daadwerkelijke rendement dat met het beleggingspand is behaald.

Hoe blijft je beleggingspand in box 3?

Om belasting te betalen in box 3 moet je er specifiek voor kiezen om niet aan actieve exploitatie te doen. Ga de woning dus niet zelf verbouwen, zoek niet zelf actief naar huurders maar besteed het uit. Door het onderhoud, de boekhouding, de verhuur en het beheer van het beleggingspand uit te besteden zal het belastbaar zijn in box 3. Je dient zo passief mogelijke bezig te zijn met het pand.

Neem gerust contact met ons op als er vragen zijn over de belasting van een beleggingspand of over investeren in vastgoed. Wij helpen graag in de zoektocht naar een geschikt beleggingspand. Meld je aan als investeerder om als eerste op de hoogte te zijn van het off-market vastgoed aanbod.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.