Puntensysteem Huurcommissie

Publicatie: 22 maart 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

In Nederland zijn er twee soorten huurwoningen: de sociale sector en de vrije sector. De sociale sector is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, terwijl de vrije sector is bedoeld voor mensen met een hoger inkomen. Er geldt een puntensysteem om te bepalen of de woning in de sociale of vrije sector valt. In deze blog leggen we uit hoe dat puntensysteem werkt.

Onderdelen puntensysteem

In het puntensysteem komen diverse specificaties van de woning naar voren. Zo zijn er verschillende onderdelen waar punten aan toegekend worden:

  • Oppervlakte van de woning: elke ruimte in de woning apart;
  • Overige ruimten: dit zijn schuren, bergingen, vlieringen of bijvoorbeeld kelders;
  • Buitenruimte: dit is bijvoorbeeld de tuin, het balkon of de patio;
  • WOZ-waarde: de meest recente waarde dient gebruikt te worden;
  • Verwarming: eigen cv, collectieve verwarming, gaskachels of overig;
  • Woonvorm: eengezinswoning of een meergezinswoning (appartement);
  • Energieprestatie: de duurzaamheid van de woning middels het energielabel;
  • Keuken: alle apparatuur, lengte van het aanrechtblad, tegelwerk en luxe;
  • Toiletten en wastafels: hoeveel er in de woning aanwezig zijn;
  • Badkamer: wat is er allemaal aanwezig en of het een luxe uitvoering is.

Niet elk onderdeel telt even zwaar mee. In het huidige puntensysteem (anno 2022) tellen drie onderdelen het zwaarst mee, namelijk de oppervlakten van de vertrekken, de WOZ-waarde en de energieprestatie van de woning. Op de andere onderdelen vallen punten te verdienen waardoor je het totaal aantal punten omhoog kunt krijgen.

Sociale of vrije sector

Het aantal punten bepaald in welke sector de woning valt. Als de woning meer dan 145 punten heeft dan valt de woning in de vrije sector. In de vrije sector mag de verhuurder de huurprijs bepalen. De huurprijs moet natuurlijk wel marktconform zijn, anders heb je kans dat je geen huurder kunt vinden en de woning dus leeg blijft staan. Heeft de woning minder dan 145 punten dan valt de woning in de sociale sector. De sociale sector is gereguleerd met een maximum te vragen huurprijs. Of basis van de hoeveelheid punten komt er een maximale huurprijs uit het puntensysteem van de Huurcommissie. Het huurbedrag mag dus niet hoger zijn dan het maximum dat uit het puntensysteem komt.

Risico

In sommige gevallen wordt er teveel huur geïnd door de verhuurder. De huurder zou in dit geval naar de Huurcommissie kunnen stappen om te onderzoeken of er daadwerkelijk teveel huur wordt betaald. Mocht de huurder gelijk hebben en is de woning dus al die tijd voor teveel geld verhuurd geweest? Dan dient de huurder gecompenseerd te worden met terugwerkende kracht. Het verschil tussen de betaalde huurprijs en de wettelijk maximale huurprijs moet de verhuurder terugbetalen. Het is dus belangrijk om als verhuurder het puntensysteem te begrijpen en goed van te voren in te vullen om er zeker van te zijn dat het in de vrije sector valt.

Tips voor extra punten

Er zijn diverse specificaties waarop je extra punten kunt scoren. Vaak kan je door kleine aanpassingen de totaal aantal punten omhoog krikken. Hieronder zullen enkele tips gegevens worden om de punten omhoog te krijgen:

Keuken

  • Aanrechtblad langer dan twee meter: zorg ervoor dat het aanrechtblad langer is dan twee meter. Dat kan je tot zes punten schelen. De wasbak en kookplaat behoren niet tot het aanrechtblad.
  • Extra voorzieningen: inbouwapparatuur en een luxe mengkraan zorgen voor extra punten. Denk hierbij aan een vaatwasser, koelkast, oven en afzuigkap.
  • Luxe afwerking: voor een luxe afwerking kan je tot twee punten extra krijgen.

Badkamer

  • Designradiator plaatsen: een designradiator zorgt voor 0,25 extra punten;
  • Kastje met ingebouwde wasbak plaatsen: goed voor 0,25 punten;
  • Zwevend toilet: voor een zwevend toilet krijg je een half punt extra;
  • Luxe afwerking: voor een luxe afwerking kan je tot twee punten extra krijgen.

Het is dus zeer belangrijk om precies te weten hoeveel punten de woning scoort in het puntensysteem van Huurcommissie. Dit is namelijk bepalend voor de huurprijs die je mag vragen. In de sociale sector ben je beperkt tot een maximaal bedrag en in de vrije sector mag je als verhuurder zelf de huurprijs bepalen. Heb je vragen over het puntensysteem, neem dan gerust contact met ons op. Ben je benieuwd wat jouw verhuurde woning ongeveer waard is? Meld dan geheel gratis en vrijblijvend de woning aan.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.