Woning splitsen

Publicatie: 19 mei 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

Woning splitsen is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Maar wat houdt een woning splitsen nu precies in en waarom zou je als belegger interesse hebben in het splitsen van een woning? In dit blogartikel leggen we het je uit!

Wat is splitsen?

Woning splitsen houdt in dat je een pand splits naar twee of meerdere wooneenheden. Er zijn diverse mogelijkheden wat betreft splitsen. Een pand met drie verdiepingen kan bijvoorbeeld gesplitst worden naar één woning per verdieping. Het is belangrijk dat de woning een eigen entree en huisnummer heeft.

Waarom is een woning splitsen interessant voor beleggers?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers interesse hebben in woningsplitsing. In de eerste plaats is er natuurlijk het financiële aspect. Als je een woning splits, dan heb je ineens twee (of meer) wooneenheden waarvan je de huur kan innen. Dit betekent in de meeste gevallen dat je meteen een hoger rendement kunt behalen op je investering. Daarnaast is er ook het aspect van risicospreiding. Wanneer je als belegger alles in één enkel pand stopt, dan ben je natuurlijk gevoelig voor eventuele problemen die zich daarin voordoen. Als er bijvoorbeeld schade ontstaat of er vertrekken minder huurders dan verwacht, dan heb je meteen een flinke financiële klap. Wanneer je echter in meerdere panden belegt, dan is de kans aanzienlijk kleiner dat je hierdoor financieel in de problemen komt.

Voordelen van een woning splitsen

Na splitsing bestaat de voormalig woning uit meerdere wooneenheden die apart te verkopen en te verhuren zijn. In de meeste gevallen voeg je waarde toe als je een woning splits. Kleinere woningen zijn in verhouding tot grotere woningen meer waard per vierkante meter. Dat geldt ook wat betreft de huurprijzen van woningen. Een ander voordeel is dat je de wooneenheden, indien allen een eigen adres, apart kunt verkopen. Een ander bijkomend voordeel is dat er een woning wordt toegevoegd aan de woningvoorraad.

Regels voor het splitsen van een woning

Woning splitsing is dus zeker interessant voor beleggers, maar er zijn wel enkele regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag je bijvoorbeeld niet splitsen zonder toestemming van de gemeente. Ook moet je ervoor zorgen dat de constructie van het pand toelaat dat er een splitsing plaatsvindt. Welke regels exact gelden voor het splitsen van een woning is volledig afhankelijk van de gemeente.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of ben je op zoek naar een geschikte woning om te splitsen? Meld je dan aan als investeerder en wij zullen je op de hoogte houden van interessante objecten.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.