De huizenprijzen dalen flink

Publicatie: 13 januari 2023
Geschreven: Milou van Rockhard

Na jaren van waardestijging op waardestijging is nu het keerpunt bereikt. De huizenprijzen liepen op kwartaalbasis al fors terug, maar nu ook op jaarbasis. Dat is de eerste daling op jaarbasis in negen jaar tijd! Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is sterk gedaald. Het keerpunt is sneller bereikt dan vooraf werd verwacht. Wat zal de rest van het jaar ons brengen?

Huizenprijzen 6,4% gedaald

De huizenprijzen zijn in de afgelopen periode sterk gedaald op kwartaalbasis. Nu is er ook een daling te zien op jaarbasis. Zoals eerder benoemd is dat de eerste daling op jaarbasis in negen jaar tijd. Eind 2022 betaalde kopers gemiddeld €407.000 voor een woning. Dat is 6,4% lager dan het jaar daarvoor. Deze daling was te voorspellen, gezien de gestegen hypotheekrente. Echter zit er altijd een vertraging in de woningmarkt.

Transacties lopen terug

Voorheen werd er nog flink overboden en stonden de mensen in de rij om te mogen bezichtigen. Die tijden zijn definitief voorbij. Woningverkopers moeten al blij zijn dat er überhaupt iemand komt kijken. Het aantal transacties is sterk teruggelopen in de afgelopen periode. Het effect van de hypotheekrente die verdriedubbeld is. Kopers zijn huiverig geworden door hogere woonlasten door stijgende energieprijzen. Daarbij is het vertrouwen in de woningmarkt sterk gedaald.

Woningen staan langer te koop

Dat het vertrouwen in de woningmarkt sterk is gedaald is ook de zien in de doorlooptijden. Woningen staan langer te koop dan voorheen. Woningen staan momenteel ruim twee maanden te koop op Funda. Voorheen was dat slechts een maand. Ook staan er dubbel zoveel woningen te koop als een jaar geleden. Waar voorheen nog werd overboden worden nu de meeste woningen onder de vraagprijs verkocht.

Aanhoudende prijsdaling verwacht

Volgens de verwachting van economen, makelaars en investeerders zullen de huizenprijzen in de loop van het jaar verder dalen. Verkopers vinden het echter nog moeilijk te accepteren dat de huizenprijzen gedaald zijn. Toch moeten ze eraan geloven, want in de loop van het jaar zullen de prijzen verder dalen. De grootste factoren zijn de hogere hypotheekrente, inflatie en energiekosten. Met hoeveel procent de huizenprijzen zullen dalen moet nog blijken. Een daling van tien procent is niet uit te sluiten.

De gekte op de woningmarkt lijkt hiermee verleden tijd. De redenen hiervoor zijn de hogere rente, inflatie en energiekosten. Het vertrouwen in de woningmarkt is sterk gedaald en het aantal transacties loopt sterk terug. Er staan meer woningen te koop en woningen staan langer te koop van voorheen. Er is officieel een einde aan negen opeenvolgende jaren van stijgende huizenprijzen. De verwachting is dat de huizenprijzen in de loop van 2023 verder zullen dalen. Dat biedt goede aankoop kansen voor u als investeerder!

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.