De val van het kabinet
Publicatie: 17 juli 2023
Geschreven: Milou van Rockhard
Afgelopen week werd duidelijk dat het kabinet Rutte 4 is gevallen. Daarmee komt er een einde aan de lange periode waarin Rutte de premier was. De val van het kabinet biedt wel kansen om zaken anders in te richten. Er is veel kritiek op de maatregelen die zijn getroffen om zogenaamd de woningnood aan te pakken. Wellicht gaan er in de toekomst positieve veranderingen doorgevoerd worden. De val van het kabinet biedt hier in ieder geval de mogelijkheid toe.
Balans op de huurmarkt
Hugo de Jonge heeft ervoor gezorgd dat woningbeleggers massaal overgegaan zijn tot verkoop. Hierdoor is het aanbod huurwoningen sterk gedaald en daarmee zijn de huurprijzen enorm gestegen. Door de wet betaalbare huur is de balans op de huurmarkt volledig zoek geraakt. Het ziet ernaar uit dat er op korte termijn weinig huurwoningen bij zullen komen. Het is simpelweg niet meer rendabel om nieuwe huurwoningen te bouwen. Dit heeft te maken met toenemende regeldruk en gestegen rente. Mede hierdoor worden er überhaupt amper woningen gebouwd. Het is te hopen dat een nieuw kabinet de huurmarkt weer in balans kan brengen. Het is in ieder geval een kans om dingen anders aan te pakken en zaken te herstellen die door de minister van Volkshuisvesting verwoest zijn.
Kansen voor de woningmarkt
De val van het kabinet biedt kansen om de woningmarkt te herstellen. Het biedt kansen om fouten uit het verleden te herstellen en om maatregelen die averechts hebben gewerkt te schrappen. Het huidige woonbeleid heeft ervoor gezorgd dat de voorraad huurwoningen is afgenomen en dat de bouw van nieuwe woningen vrijwel stil ligt. De maatregelen werden ingevoerd om de woningnood tegen te gaan, maar de maatregelen hebben juist averechts gewerkt. Een nieuwe minister met nieuwe plannen kan orde op zaken stellen.
Hoop op een beter beleid
Het moet nog blijken of er daadwerkelijk verandering komt in het beleid. Er is namelijk veel politiek kapitaal gespendeerd aan bijvoorbeeld het reguleren van de middenhuur. Natuurlijk moeten malafide verhuurders aangepakt worden. Het is alleen erg zonde dat de regulering van de middenhuur iedereen raakt. Zowel de huurder als de verhuurders zijn hiervan de dupe. Huurders zien de voorraad van betaalbare huurwoningen sterk afnemen, waardoor het nog moeilijker wordt om een huurwoning te vinden. Verhuurders kiezen er steeds vaker voor om de woning te verkopen na expiratie van het huurcontract. Het puntensysteem zou zo ingericht moeten worden dat verhuurders nog een goed rendement kunnen behalen en dat huurders een eerlijke huurprijs betalen.
Een goed beleid stimuleert juist het bouwen van woningen en ziet het belang in van huurwoningen in de vrije sector. We zouden al een heel eind komen door simpelweg het gezonde verstand te gebruiken. Beleggers en ontwikkelaars moeten juist als onderdeel van de oplossing gezien worden. Dat er regels nodig zijn om alles in goede banen te leiden is natuurlijk logisch, maar het moet een win-win situatie worden voor alle betrokken partijen. Problemen moeten in samenwerking opgelost worden. De val van het kabinet kan het begin van herstel zijn en laten we hopen op een beter beleid.