Deze gemeenten voeren de opkoopbescherming in

Publicatie: 15 februari 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

Vanaf 1 januari 2022 kunnen gemeenten de opkoopbescherming invoeren. Dat biedt gemeenten de mogelijkheid om kopen om te verhuren te verbieden. Dat wil zeggen dat woningen dus niet gekocht kunnen worden door beleggers die het vervolgens gaan verhuren. Het doel is dat er meer woningen beschikbaar zijn voor woningzoekenden die er zelf gaan wonen. Als belegger wordt je dus buitenspel gezet.

Voorwaarden opkoopbescherming

Gemeenten kunnen de opkoopbescherming niet zomaar invoeren. Ze moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen enkel goedkope en middeldure woningen aangewezen worden als woningen waarvoor opkoopbescherming geldt. Een andere voorwaarden is dat het invoeren noodzakelijk moet zijn om de leefbaarheid in de buurt te kunnen waarborgen. Dat is nogal een breed begrip waardoor de gemeente eigenlijk de vrije hand krijgen om de opkoopbescherming in te voeren.

Het effect van de opkoopbescherming

Het doel van de opkoopbescherming is om zoveel mogelijk koopwoningen beschikbaar te houden voor mensen die er zelf willen gaan wonen. Een maatregel die de krapte op de woningmarkt wat zou moeten drukken. Overheden juichen het toe en vastgoedinvesteerders juist niet. Met deze maatregel kiest de overheid kopers boven huurders en dat is natuurlijk vreemd. Mensen die niet kunnen kopen moeten gaan huren. Het effect van deze maatregel is dat er geen huurwoningen meer bijkomen in de steden die de opkoopbescherming invoeren. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de huurprijzen omhoog gaan en dat er wellicht wachtlijsten komen voor particuliere huurwoningen. Het invoeren van de opkoopbescherming lijkt dus averechts te werken en het kan zorgen voor het zogenoemde ‘waterbedeffect’. Dat wil zeggen dat beleggers zich massaal verplaatsen naar plaatsen waar de opkoopbescherming niet geldt. Of het zijn doel voorbij schiet moet nog blijken, maar wij denken dat het invoeren van de opkoopbescherming niet het gewenste effect gaat hebben.

Welke steden voeren de opkoopbescherming in?

In de meeste steden gaat de opkoopbescherming gelden voor de gehele gemeente. Gemeenten zijn vrij om zelf wijken aan te wijzen waar de opkoopbescherming gaat gelden. De volgende steden hebben de opkoopbescherming reeds ingevoerd of voeren hem op korte termijn in:

Plaats Wanneer WOZ-waarde Wijken
Rotterdam per januari 2022 tot €512.000 16 wijken
Den Haag per maart 2022 tot €355.000 hele gemeente
Haarlem per februari 2022 tot €389.000 hele gemeente
Utrecht per maart 2022 tot €440.000 hele gemeente
Groningen per maart 2022 tot €305.000 hele gemeente
Arnhem per januari 2022 tot €325.000 grotendeels
Dordrecht per maart 2022 tot €355.000 hele gemeente
Den Helder per januari 2022 tot €250.000 4 wijken
Wageningen per maart 2022 tot €355.000 5 wijken

Gemeenten die nog onderzoeken

De verwachting is dat er steeds meer gemeenten zullen zijn die de opkoopbescherming in zullen voeren. Voor de vastgoedbelegger dus geen goed nieuws en we zullen dus moeten schakelen naar andere gebieden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat in bijna alle grote steden de opkoopbescherming geldt. De volgens steden lijken op korte termijn de opkoopbescherming in te gaan voeren: Amsterdam, Amersfoort, Almere, Eindhoven en Leeuwarden.

De opkoopbescherming zorgt ervoor dat u als vastgoedinvesteerder geen woningen meer kunt kopen in gebieden waarvoor de opkoopbescherming geldt. Wel is het nog mogelijk om woningen te kopen om op te knappen en door te verkopen. De vastgoedmarkt biedt altijd mogelijkheden. Als investeerder moet u die kansen zien en pakken. De uitbreiding van uw vastgoedportefeuille begint bij Rockhard. Wij voorzien u graag van interessante beleggingsobjecten.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.