Diverse vastgoedfinanciers hebben het lastig
Publicatie: 21 maart 2023
Geschreven: Milou van Rockhard
Het is niemand ontgaan dat de hypotheekrente fors is gestegen en dat de overheid het beleggers flink moeilijk probeert te maken. Een bijkomend effect hiervan is dat onder andere vastgoedfinanciers hierdoor geraakt worden. De woningbeleggingsmarkt staat op zijn kop en diverse vastgoedfinanciers hebben het lastig.
Welke vastgoedfinanciers hebben het lastig?
De vastgoedfinanciers die het momenteel lastig hebben zijn de kleinere partijen die veelal afhankelijk zijn van een enkele geldschieter. De afgelopen jaren zijn er veel financiers bijgekomen voor de buy-to-let-markt. Deze markt is de afgelopen jaren dan ook flink gegroeid. Ten onrechte wordt het beleggers heel moeilijk gemaakt om nog te investeren in vastgoed. De rendementen liggen onder druk door toenemende wet- en regelgeving, stijgende rente en regulering van het middensegment. De aanvragen voor beleggingshypotheken is dan ook sterk afgenomen. De kleine financiers hebben het hierdoor erg lastig momenteel. Funders eisen een hogere rente als bijvoorbeeld staatsobligaties meer opleveren. De funder kan ervoor kiezen om uit de markt te stappen als het rendement voor hen te laag is. Op deze manier wordt het voor kleinere partijen dus onmogelijk om de bedrijfsvoering voort te zetten.
Waarom hebben deze vastgoedfinanciers het lastig?
De markt voor buy-to-let is aan het opdrogen door regulering, onzekerheid en gestegen hypotheekrente. Veel projecten zijn niet meer rond te rekenen en er wordt minder gekocht dan voorheen. Ook herfinancieren is voor veel partijen niet gunstig gezien de rentestand. Dit resulteert in fors minder hypotheekaanvragen en nauwelijks tot geen klanten die herfinancieren. De vastgoedfinanciers merken dat natuurlijk direct in hun omzet. Geen aanvragen en geen herfinancieringen betekent voor hen geen omzet.
Wat betekent dit voor beleggers?
Door de gestegen rente zijn in steeds meer gevallen de hypotheeklasten hoger dan de maandelijkse huuropbrengst. Dit zorgt ervoor dat het voor nieuwkomers bijna onmogelijk is om toe te treden tot de beleggingsmarkt. Grotere partijen zijn vaak minder afhankelijk en hebben een bredere horizon dan de kleine particuliere belegger. Kleine particulieren moeten ervoor zorgen dat hun woningen boven de 187 punten komen, zodat ze het kunnen blijven verhuren. Mocht dat niet lukken, dan moet er waarschijnlijk extra afgelost worden of zelfs verkocht worden. Het rendement ligt dus onder druk door de gestegen rente, regulering van de middenhuur en de mogelijke herstructurering van box 3. Grote beleggers daarentegen kunnen in de meeste gevallen gewoon doorgaan met hun strategie. Wellicht dat deze iets wat bijgesteld dient te worden, maar in principe zullen zij hun portefeuille gewoon blijven uitbreiden. Onzekerheid op de markt biedt hen kansen in de vorm van lagere aankoopprijzen en minder concurrentie. Fix en flip projecten blijven daarentegen wel interessant voor de kleinere belegger.
Grote partijen zullen blijven
Grote partijen zijn minder afhankelijk van een enkele geldschieter. Bovendien is er nog altijd vraag naar verhuurhypotheken. Er zijn nog genoeg partijen die in de buy-to-let-markt geloven. Op lange termijn is vastgoed altijd een goede investering gebleken. Tevens is er heel veel geld beschikbaar dat ergens naartoe moet. De markt zal weer aantrekken als exact duidelijk is waar je als belegger staat. De financieringsmarkt zal als gevolg daarop dan ook weer aantrekken. Bovendien zal de woningnood blijven bestaan en zal de vraag naar woningen in Nederland groot blijven. De buy-to-let-markt zal dus zeker blijven bestaan. Alleen zullen de marges wat kleiner zijn en zullen er minder kleine financierders in de markt zijn. De grotere partijen zullen gewoon blijven.
De buy-to-let-markt droogt op en als gevolg daarvan zitten kleine vastgoedfinanciers in de problemen. Geen aanvragen betekent voor hen geen omzet. De grote partijen zullen echter blijven en zij geloven nog in de buy-to-let-markt. Er is natuurlijk nog steeds sprake van een woningtekort en de vraag zal voor een lange periode hoog blijven. De komende periode zal duidelijk worden welke vastgoedfinanciers sterk genoeg zijn.