Impact van de oorlog in Oekraïne

Publicatie: 24 maart 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

Op 24 februari 2022 besloot Poetin om buurland Oekraïne binnen te vallen. Deze oorlog kan wel eens grote gevolgen hebben voor de Europese economie. We zien momenteel een oplopende inflatie en de energiekosten stijgen flink. De oorlog in Oekraïne zal ook de vastgoedmarkt raken. Het is afwachting hoe groot de impact uiteindelijk zal zijn, maar de vooruitzichten zijn alles behalve rooskleurig.

Impact op de Europese economie

De Europese economie gaat op de rem en de inflatie neemt toe door de oorlog in Oekraïne. De energiekosten zijn fors gestegen en de ECB heeft aangegeven de rente te verhogen. Tevens heeft de ECB aangegeven verdere rentestijgingen niet uit te sluiten. Er is een grote kans op stagflatie en een langdurige recessie. Er ligt namelijk een energiecrisis op de loer. Rusland en Oekraïne zijn grote leveranciers van olie, gas, hout en graan. Het betalen van de energierekening zal steeds moeilijker worden voor zowel de burgers als voor bedrijven. De stijging van de energiekosten zullen doorberekend worden in de prijzen. Het is de verwachting dat de oorlog in Oekraïne een minder grote impact heeft op de Europese economie dan de Coronacrisis. Het lijkt erop dat we van crisis naar crisis gaan waarbij veel onzekerheden zijn.

Impact op bouwprojecten

Zoals eerder benoemd is Oekraïne groot leverancier voor onder andere hout. Ook wordt er in Oost-Europa veel ijzererts geproduceerd. Niet alleen de prijs voor hout is fors gestegen, maar ook de prijs voor staal rijst de pan uit. De verwachting is dat de prijzen verder zullen stijgen, waardoor de bouwsector in gevaar komt. De productie van hout kan zelfs bijna stil komen te liggen. Bouwprojecten zijn door de stijgende bouwkosten niet meer rond te rekenen en worden daarom uitgesteld of komen niet meer van de grond. De economie is nog sterk afhankelijk van olie en gas. Dat wil zeggen dat de materiaalkosten duurder zullen worden, omdat de stijgende energiekosten worden doorberekend.

Impact op de woningmarkt

De hypotheekrente liep al een tijdje op en de verwachting is dat deze verder op zal lopen. Het effect van de stijgende hypotheekrente is dat de huizenprijzen op middel-lange termijn zullen gaan dalen. Door de inflatie en hoge energiekosten hebben mensen minder te besteden, waardoor ze minder hypotheek krijgen. Uiteindelijk zullen de huizenprijzen als gevolg hiervan gaan dalen, ondanks dat we nog steeds te maken hebben met een woningtekort. Daarbij heerst er onzekerheid in de markt die de komende tijd nog wel toe zal nemen.

In het kort

  • De economie gaat op de rem en de inflatie neemt toe
  • De ECB sluit verdere rentestijgingen niet uit
  • Energiekosten zullen verder stijgen
  • Bouwprojecten komen niet van de grond door stijgende bouwkosten
  • Huizenprijzen zullen op termijn dalen

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.