Particuliere beleggers verkopen hun panden

Publicatie: 6 april 2023
Geschreven: Milou van Rockhard

Door verschillende maatregelen worden veel beleggingspanden momenteel te koop gezet. Een ontwikkeling die al door veel experts werd verwacht. Het Kadaster onderzocht hoeveel voormalige beleggingspanden daadwerkelijk te koop werden gezet in het afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat er veel meer beleggingspanden van de hand werden gedaan dan in voorgaande jaren. Echter spreken zij nog niet van een daadwerkelijke uitverkoop van beleggingspanden. Toch lijkt het erop dat veel beleggers overwegen hun panden te verkopen.

Verkopen rendabeler dan verhuren

In de meeste gevallen is verkopen rendabeler dan de woning te blijven verhuren. Dit komt met name door de regulering van de middenhuur. Veel woningen zullen met het nieuwe systeem niet meer in de vrije sector vallen, waardoor er een (veel) lagere maximale huurprijs gehanteerd mag worden. De lagere huurprijzen zorgen ervoor dat door exploiteren niet meer interessant is in de meeste gevallen. Daarbij komt de waarschijnlijke herstructurering van box 3, waardoor er straks veel meer belasting geheven wordt over beleggingspanden. Vanuit een BV valt er wel nog een redelijk rendement te behalen lijkt het, maar het overhevelen van beleggingspanden naar een BV gaat gepaard met een overdrachtsbelasting van 10,4%. Spijtig om te zien dat op deze manier de kleine particuliere belegger gedwongen wordt te verkopen.

Voornamelijk in de grote steden worden beleggingspanden verkocht

In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht worden in verhouding de meeste beleggingspanden verkocht. In 2022 zijn ruim 1.700 woningen van de hand gedaan door particuliere beleggers. Redenen hiervoor zijn onzekerheden met betrekking tot regelgeving en de regulering van de middenhuur. Een lagere huur betekent in de grote steden dat er vrijwel geen rendement meer behaald kan worden. De huizenprijzen liggen in de steden hoger dan in andere delen van het land en de huurprijzen liggen dus logischerwijs ook hoger. De meeste beleggingspanden die nu verkocht worden vallen onder het puntensysteem nog in de vrije sector, maar aan de hand van de nieuwe puntentelling zullen deze in de middenhuur vallen. Het resultaat is dat het aantal huurwoningen in de steden fors terugloopt. Zeker geen goede ontwikkeling, daar waar de huurwoningen hard nodig zijn.

Nieuwe regelgeving nog niet definitief

Het wordt particuliere vastgoedbeleggers steeds moeilijker gemaakt door strengere regelgeving. Het is ooit begonnen met de opkoopbescherming en inmiddels staan er veel meer plannen op de agenda. De regulering van de middenhuur zit er als eerst aan te komen. Vervolgens staat ons nog de herstructurering van box 3 te wachten en recentelijk zijn plannen naar buiten gebracht om tijdelijke huurcontracten af te schaffen. Echter zijn alle geplande maatregelen nog niet zeker. Toch lijkt het erop dat een grote groep voorsorteert op wat komen gaat. Alle onzekerheden met betrekking tot strengere regelgeving in combinatie met een hogere rente, zorgen ervoor dat kleine particuliere beleggers geen toegang meer kunnen vinden tot de beleggingsmarkt. Ook worden er veel beleggingspanden verkocht, waardoor veel huurwoningen van de markt verdwijnen.

Meer koopwoningen, minder huurwoningen

De Nederlandse overheid zet al heel lang kopen boven huren. Kopen wordt vanuit de overheid gestimuleerd en huren wordt in zekere mate niet aangeraden. Echter kan of wil niet iedereen in Nederland een huis kopen. Huren biedt namelijk vrijheid en flexibiliteit. Denk aan situaties waarbij mensen eerst willen kijken of samenwonen goed bevalt of wanneer mensen ergens tijdelijk willen wonen. Het is zonde dat de maatregelen ervoor zorgen dat er straks minder huurwoningen zijn. Op korte termijn zullen er dus meer koopwoningen beschikbaar komen, doordat particuliere beleggers hun panden verkopen. Dat betekent dat er op termijn minder huurwoningen zullen zijn voor mensen die willen huren. Een trieste ontwikkeling die voor meer problemen gaat zorgen op de woningmarkt.

Voor beleggers zullen er altijd kansen zijn, zeker in een dalende markt. Wij zien nog voldoende kansen voorbij komen waar rendement op te behalen valt. Wilt u op de hoogte blijven van interessante beleggingsobjecten? Meld u dan nu aan via de website. Wij plannen graag een telefonisch kennismakingsgesprek met u in.