Rentebesluit voor maart

Publicatie: 26 februari 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

De soepele hypotheeknormen en de lage rente hebben de huizenprijzen doen exploderen de afgelopen tijd. Er is een lange periode geweest waarin geld lenen bijna gratis was. As we speak hebben we te maken met inflatie en de centrale bank zal iets moeten doen om de inflatie te bestieren.

Rente

De Federal Reserve (FED) heeft aangegeven de rente in maart te gaan verhogen. Echter is het nog niet duidelijk of rente verhoogd word met 0.25 of 0.5 procent. De rente wordt verhoogd om de inflatie te bestrijden. Ook in Europa hebben we te maken met inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft ook aangegeven de rente in maart te verhogen. De tijd van gratis geld zal binnenkort verleden tijd zijn. De verwachting is dat de rente gedurende 2022 verder zal stijgen. Dat gaat invloed hebben op de financieringsmogelijkheden voor beleggingspanden. De hypotheekrente voor beleggingspanden is natuurlijk al fors hoger dan een reguliere hypotheek.

De hypotheekrente voor reguliere hypotheken is na ruim twee jaar weer boven de 2%. Een periode van rentestijging lijkt hiermee ingezet. In de grafiek is te zien dat de huidige hypotheekrente hoger is dan in de afgelopen twee jaar.

Huizenprijzen

Een verhoging van de rente betekent ook een verhoging van de hypotheekrente. We zien dat de huizenprijzen geƫxplodeerd zijn door de gunstige financieringskant. Bij een lage rente en soepele hypotheeknormen zien we dat de huizenprijzen stijgen. Bij een stijgende rente zien we dat de huizenprijzen met een vertraging zullen dalen. De verwachting is dat het woningaanbod snel zal stijgen door het jaar heen. De reden hiervan is dat mensen nog snel hun overwaarde uit hun woning willen halen. Een daling in de huizenprijzen zal echter pas later zichtbaar zijn, daarvoor moet de rente nog een stuk verder stijgen. Of we nu in een dalende of stijgende markt zitten, er zullen altijd kansen zijn op de vastgoedmarkt.

De uitbreiding van uw vastgoedportefeuille begint bij Rockhard. Wij voorzien u graag van interessante beleggingsobjecten.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.