Vastgoedfinanciering wordt heel snel duurder

Publicatie: 25 april 2022
Geschreven: Milou van Rockhard

De afgelopen periode is de hypotheekrente fors gestegen. De lage tarieven lijken hiermee verleden tijd. Vastgoedfinancieringen worden dus snel duurder en dat zal gevolgen hebben voor de vastgoedmarkt. Gaan we een periode krijgen van hogere hypotheekrente en dalende huizenprijzen? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Sterke stijging van de hypotheekrente

De hypotheekrente was in september 2021 nog 1,01 procent maar is in april 2022 gestegen naar 2,4 procent. Dat is de grootste stijging voor hypotheekrente van deze eeuw. Het lijkt erop dat de stijging nog wel even door zal zetten. De stijging heeft voornamelijk te maken met de oorlog in Oekraïne en de daarbij horende hoge inflatie. In de komende periode zal de rente verder stijgen en wordt vastgoedfinanciering steeds duurder.

Het effect op de huizenprijzen

Een stijgende rente betekent vrijwel altijd dalende huizenprijzen. De rentestijging heeft namelijk een negatief effect op de huizenprijzen. Echter kent de woningmarkt een vertraging waardoor het effect van de rentestijging pas later zichtbaar zal zijn. De schatting is dat de huizenprijzen in de loop van 2023 zullen dalen. Met hoeveel procent de huizenprijzen zullen dalen is afhankelijk van de verdere stijging van de hypotheekrente. Zoals benoemd is de verwachting dat we een periode ingaan van continue verhoging van de hypotheekrente.

Transacties lopen terug

Het aantal transactie op de woningmarkt daalt snel. ABN Amro verwacht dat in 2022 het aantal transacties daalt met 15% ten opzichte van vorig jaar. Dalende transacties betekent vrijwel altijd een daling in de huizenprijzen. Woningzoekers en beleggers stellen aankopen uit, waardoor er minder woningen op de markt komen. De rentestijging is nog niet terug te zien in de huizenprijzen. Dat betekent dat de vraagprijzen te hoog zijn voor de huidige rentestand. De verwachting is dat het aantal transacties verder terug zal lopen in de loop van het jaar.

Vastgoedfinanciering wordt snel duurder door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat de hypotheekrente verder zal stijgen en dat de huizenprijzen in de loop van 2023 zullen dalen. Echter blijft investeren in vastgoed aantrekkelijk zolang de deal goed is. Er bieden zich steeds meer kansen aan om woningen goedkoper aan te kunnen kopen. Wilt u ook op de hoogte zijn van meest interessante beleggingsobjecten? Meld u dan aan als investeerder via onze website.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.