Verdere prijsdaling verwacht

Publicatie: 29 januari 2023
Geschreven: Milou van Rockhard

Eind 2022 is er een prijsdaling ingezet. De verwachting van ABN Amro is dat de huizenprijzen met 6% zullen dalen in de loop van 2023. Voor verkopers is dat geen fijne gedachte, maar voor investeerders biedt dat juist kansen. In dit artikel zullen we verder ingaan op de oorzaken van de verwachte prijsdaling en er zal een blik geworpen worden op de verwachtingen voor 2024. Het belooft een jaar te worden vol kansen om woningen voor een betere prijs aan te kopen.

Oorzaken daling huizenprijzen

De prijsdaling die ingezet is zal nog wel even doorzetten gedurende het jaar. Dalende huizenprijzen worden hierdoor veroorzaakt:

 • Oplopende rente
  De hypotheekrente is binnen een jaar keer drie gegaan, waardoor financieren fors duurder is geworden en waardoor particulieren minder kunnen lenen. Oplopende rente staat altijd gelijk aan dalende huizenprijzen.
 • Economische onzekerheid
  Economisch gezien staat het er momenteel niet goed voor. In een periode van economische onzekerheid worden grote aankopen uitgesteld en wachten kopers liever af. De onzekerheid heeft voornamelijk te maken met de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne.
 • Hoge inflatie
  Door hoge inflatie wordt geld snel minder waard, waardoor kopers minder te besteden hebben. Een hoge inflatie in combinatie met een stijgende hypotheekrente zorgt voor een daling in de huizenprijzen. Kopers hebben minder te besteden en kunnen minder lenen.
 • Stijgende woonlasten
  De woonlasten zijn in 2022 fors gestegen. De rekeningen voor gas en elektra gaan bijna door het plafond. Het effect hiervan is dat het besteedbaar inkomen daalt en dat wonen duurder is geworden.

Aantal huurwoning neemt af

Het aantal huurwoningen zal in de komende twee jaar flink afnemen. Dit heeft voornamelijk te maken met de regulering van de middenhuur. Deze regulering zorgt ervoor dat verhuren in de meeste gevallen niet meer rendabel is en dat de enige optie verkopen is. De verwachting is dan ook dat investeerders de woningen zullen afstoten die volgens de nieuwe puntentelling niet meer in de vrije sector vallen. Het gevolg hiervan is dat er een gat zal ontstaan tussen de sociale en vrije sector. Er zullen nauwelijks tot geen woningen verhuurd worden in het middenhuursegment. De regulering zorgt ervoor dat de krapte op de huurmarkt toeneemt en dat de huurprijzen in de vrije sector zullen stijgen.

Aantal transacties loopt terug

Het aantal transacties is eind 2022 en begin 2023 flink teruggelopen. Er worden dus minder woningen verkocht. Ook op de beleggersmarkt merken wij dat het aantal transacties terugloopt. Er zijn minder beleggers actief op zoek naar woningen. Net als de particuliere kopers zijn zij afwachtend. De onzekerheid in de markt is sterk toegenomen en daarmee is het vertrouwen in de markt sterk afgenomen. De prijsdaling biedt natuurlijk wel kansen om woningen voor een goede prijs aan te kopen. Goede deals zullen er altijd zijn, ongeacht de marktomstandigheden.

Bij Rockhard werken wij graag samen met partijen die de kansen in de huidige markt willen pakken. Er zijn nog altijd goede deals in overvloed. Voor de lange termijn zal vastgoed altijd een goede investering zijn met een berekenbaar risico. Wilt u aanbod ontvangen van interessante beleggingsobjecten? Meld u dan nu aan en wij plannen graag een kennismakingsgesprek in. Wij streven naar optimaal rendement voor onze klanten.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.