Wat doen vastgoedinvesteerders in 2023?

Publicatie: 5 januari 2023
Geschreven: Milou van Rockhard

De vastgoedmarkt is aan het veranderen en dat heeft gevolgen voor u als vastgoedinvesteerder. Zoals we weten is de overdrachtsbelasting gestegen naar 10,4% en komt er per 2024 een regulering van de middenhuur aan. Het wordt steeds lastiger gemaakt door strengere wet- en regelgeving. Wat doet de vastgoedinvesteerder in 2023 en zijn er nog kansen op de vastgoedmarkt?

Voorspelling 2023

De verwachting is dat de huizenprijzen in loop van 2023 zullen gaan dalen. Gezien de gestegen hypotheekrente zouden de huizenprijzen ongeveer 10 tot 20 procent dalen. De volgende factoren zorgen voor dalende huizenprijzen:

 • Hogere hypotheekrente
 • Hoge inflatie
 • Hoge energiekosten

De hypotheekrente is in de afgelopen periode natuurlijk fors gestegen. De verwachting is dat de rente hoog blijft en misschien wel verder oploopt in 2023. Het effect van de gestegen hypotheekrente is al zichtbaar: het aantal transacties neemt snel af en de huizenprijzen hebben reeds een daling ingezet. Daarbij komt de hoge inflatie waar we nu mee te maken hebben. Er heerst onzekerheid in de markt en donkere wolken verzamelen zich boven de vastgoedmarkt.

Wat doen vastgoedinvesteerders in 2023?

Dat er grote veranderingen aan zitten te komen is geen verrassing. De vastgoedmarkt is continu in beweging en als vastgoedinvesteerder dien je telkens rekening te houden met veranderingen. Uit inventarisatie binnen ons eigen netwerk blijkt dat er in grote lijnen drie strategieën worden gehanteerd voor 2023:

 • Aanhouden en afwachten

  In tijden van onzekerheid kiezen diverse investeerders ervoor om hun huidige panden aan te houden en af te wachten. Ze kopen alleen als het écht een buitenkans is. Ze wachten tot de gestegen hypotheekrente zichtbaar wordt in de huizenprijzen. De verwachting is dat de huizenprijzen zullen dalen. Mochten de prijzen dusdanig ver gezakt zijn, dan zullen zij weer overgaan tot aankopen. ‘Wij wachten de komende periode af en gaan pas weer kopen als de huizenprijzen 15% gedaald zijn’, horen wij binnen ons netwerk.

 • Aankopen zonder hypotheek

  Grotere partijen kiezen ervoor om panden volledig uit eigen middelen te betalen. Het voordeel is dat ze niet te maken hebben met hypotheekrente en dat ze gunstig kunnen aankopen. De huurprijzen zijn nog altijd gunstig en de verwachting is dat de huurprijzen zullen stijgen doordat het aanbod beperkt blijft. Stijgende huurprijzen en lagere aankoopprijzen hebben een positief invloed op het bruto aanvangsrendement. Het nadeel is dat er niet geprofiteerd kan worden van het hefboomeffect. Mocht de rentestand weer dalen, dan kunnen zij altijd nog een hypotheek op de panden vestigen. ‘Met het vrijgekomen geld kun je weer je portefeuille uitbreiden’, zegt één van de investeerders.

 • Uitsluitend Hugo-proof woningen aankopen

  Het lijkt wel een heel nieuwe categorie woningen: Hugo-proof woningen. Hieronder worden woning verstaan die volgens het nieuwe puntensysteem nog steeds in de vrije sector vallen. Diverse partijen richten zich volledig op dit type woningen om zo niet te maken te hebben met de regulering van de middenhuur. De belangrijkste speerpunten zijn minimaal energielabel C, minimaal 100 vierkante meter en een gunstige WOZ-waarde.

Er blijven zich hoe dan ook kansen voordoen op de vastgoedmarkt. Wij weten als geen ander hoe belangrijk een goede aankoopprijs is. Opvallend is dat er binnen ons netwerk vrijwel niemand overgaat tot verkoop. De meeste zijn ervan overtuigd dat er altijd goede deals te vinden zijn. Tevens zijn er weinig andere investeringen die zo stabiel en goed renderen als vastgoed. Niks doen en achterover leunen betekent achteruitgang.

Herfinancieren niet aantrekkelijk

Door de momenteel hoge hypotheekrente (5 tot 7 procent) voor beleggingspanden is het niet aantrekkelijk om de portefeuille te herfinancieren. Het risico is dat het rendement onder druk komt te liggen doordat de maandelijkse lasten fors stijgen na herfinanciering. Aanhouden en afwachten lijkt in deze een logisch besluit. ‘Herfinancieren als de rente gunstig is en niet overgaan tot paniekverkoop’, klinkt het.

De verwachting is dat de huizenprijzen in de loop van 2023 zullen dalen door de gestegen hypotheekrente en hoge inflatie. Dat biedt kansen op de vastgoedmarkt. Wij weten als geen ander hoe belangrijk een goede aankoopprijs is op dit moment. De komende periode verwachten wij dat veel woningen voor scherpe prijzen aangeboden zullen worden. Wij streven naar optimaal rendement voor onze klanten. Wilt u ook als eerste op de hoogte zijn van ons aanbod? Wij werken graag met u samen indien u aan de voorwaarden voldoet.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Meld u direct aan of neem telefonisch contact op via 020-2101803.